Arkkitehti, s. 6.9.1861 Virtain Jäähdyspohjassa, vanh. kruununvouti Johan Abraham Nyström ja Clara Charlotta Wikman; k. 6.1.1925 Kotkassa.
Sakris Usko Nyström kirjoitti ylioppilaaksi 1880 ja aloitti kielten, estetiikan ja matemaattisten aineiden opinnot Helsingin yliopistossa. Kesätöinään hän toimi mm. Suomen Muinaismuistoyhdistyksen piirtäjänä saaden kesällä 1881 "kotitehtäväkseen" tehdä luonnokset hävitystuomion saaneista Virtain kirkon kattomaalauksista.
Yliopistosta Nyström siirtyi Polyteknilliseen opistoon (nyk. Teknillinen korkeakoulu) ja valmistui arkkitehdiksi 1888. Opiskeluaikanaan hän työskenteli kirkkoarkkitehti Josef Stenbäckin sekä opettajansa Gustaf Nyströmin toimistoissa. Valmistumisensa jälkeen Usko Nyström jatkoi opintojaan valtion apurahan turvin École des Beaux-Artissa Pariisissa 1890-91.
Palattuaan Ranskasta Nyström kutsuttiin Polyteknilliseen opistoon piirustuksen ja rakennustaiteen ylimääräiseksi opettajaksi. Vuodesta 1908 lähtien hän toimi antiikin ja keskiajan rakennustaiteen lehtorina Teknillisessä korkeakoulussa. Tämän ohella hän opetti ornamentiikkaa ja tyylioppia Taideteollisessa keskuskoulussa.
Nyströmillä oli vv. 1895-1907 toimisto arkkitehtien Vilho Penttilä ja Albert Petrelius kanssa. Nyström-Petrelius-Penttilän toimisto suunnitteli Helsinkiin useita jugend-kerrostaloja. Nyströmin itsenäisiä töitä ovat mm. Imatran valtionhotelli, useat asuinrakennukset Helsingissä, Kansallis-Osake-Pankin konttori Viipurissa, Kotkan suomalaisen yhteiskoulun julkisivut ja Porin Gygnaeuksen koulu. Nyströmille myönnettiin professorin arvo vuonna 1922.
Grand Hôtel Cascade, Imatran valtionhotelli, valm. 1903.
Kuva: Juha
Kallio
Virroilla Nyströmin arkkitehtuurin voi tutustua uudella hautausmaalla. Nyströmin omaperäistä kansallisromantiikkaa edustava siunauskappeli valmistui v. 1902.
Tyylillisesti Nyström aloitti uusrokokoon ja kansainvälisen art nouveaun merkeissä. Vuosisadan vaihteen aatemaailma ei merkinnyt Nyströmille vain kansallisromantiikkaa, vaan hän omaksui uuden art nouveau/jugend-tyylisuunnan laajemmin ja syvällisemmin kuin kukaan muu meillä. Nyströmin aihemaailma oli universaali ja eksoottinen: valtamerten kuohuvia aaltoja, kilpikonnia, mustekalojen pitkiä lonkeroita tai jopa koko maapallo, kuten helsinkiläisen asuintalo Kointähden julkisivussa.
Nyström oli taitava piirtäjä, ja hän teki eri puolille Eurooppaa suuntautuneilla matkoillaan runsaasti luonnoksia. Hän luonnosteli myös huonekaluja, tekstiileitä ja taideteollisuusesineitä. Osa näistä on tehty oppilastöiden aiheeksi eikä arkkitehdin praktiikkaa varten. Piirtämisen "alituinen pakko", värien ja kaarevien viivojen vapaa leikki välittyivät hänen oppilailleen. Nyströmin pehmeäntaipuisaa jugend-viivaa ei voi olla vertaamatta hänen oppilaansa Alvar Aallon huonekalusuunnitelmiin tai Savoy-maljakon muotoon. Aalto sai sittemmin tehtäväkseen Usko Nyströmin hautamuistomerkin suunnittelun. Muistomerkki paljastettiin huhtikuussa 1930, viisi vuotta Usko Nyströmin kuoleman jälkeen.